Lågendalsgull - Flytende Rå
Lågendalsgull er vår Eksklusive Råhonning som vi tapper fra både Sommer- og Lynghonning. Ordene "Eksklusiv" og "Råhonning" er ikke ord som en birøkter er så glad for å høre, men vi har valgt å bruke disse fordi vi ligger i et unikt område hvor vi har Lågen og dalen nedover med store villbringebærfelt, så den blir da litt eksklusiv, samt at Mattilsynet anser Norsk honning som eksklusiv. Når det gjelder "Råhonning" så er ikke det et begrep som brukes av så mange birøktere i Norge, og det er et stort diskusjonstema i bransjen. Ordet kommer fra utlandet, hvor det er mer vanlig å varme opp honningen, og noen pasteuriserer honningen, og da forsvinner store deler av enzymer og gode næringsstoffer i honningen, så da velger de som ikke gjør det å kalle honningen sin for Råhonning og kaldslynget, for å beskrive at den ikke er varmet opp eller tilsatt noe.Så vi velger derfor å kalle vår honning for Eksklusiv Råhonning, siden vi verken varmer opp eller tilsetter noe i vår flytende honning, den kommer rett fra kuben og slynges skånsomt, og tappes rett på Squeeze flaske eller glass. Når det gjelder holdbarhet på flytende honning i Norge, så er den veldig begrenset i forhold til f.eks Akasie-honning, som nesten aldri krystalliserer seg(blir tykk i form og sukret i smak), den norske er spiselig i mange år, men den kan krystallisere seg i alt fra noen uker til et år, og da er den ikke så appetittlig å spise, men man kan sette den i et vannbad på 40 grader(IKKE VARMERE), i noen minutter, så blir den flytende igjen. Og hvis man ønsker å kjøpe en stor mengde, så kan man fryse ned det man ikke bruker, da stopper krystalliseringsprosessen, så tar men den opp og tiner den i vannbad på maks 40 grader, så holder den en god stund.