• Betal med Vipps - Fast Fraktpris 79,-
Rask levering / Fri frakt over 999,-

VÅR HONNING

- Honningtyper -

Vi behandler aldri vår honning med noe varme eller noe som helst annet, i slyngerommet er det 25-30 grader når vi slynger, men vi varmer aldri opp honningen. Honning tåler å bli varmet opp til 40-45 grader før den mister sine gode egenskaper og stoffer, så det gjør vi aldri. Vi har en regel om at vi aldri skal overstige den temperaturen som er i kuben, og det er 35 grader. Vi har nytt slyngerom som er godkjent av mattilsynet, og vi har bare nytt utstyr, etter dagens krav, og vi fokuserer veldig på renslighet når vi jobber med honningen, helt fra kassene kommer inn, til honning kommer til kunden. I slyngerommet kommer ingen andre enn de som jobber inn, og det brukes egne sko og klær under arbeidet. Det vaskes også etter hver runde, med varmt vann, og vi desinfiserer utstyr. Alt utstyr er i rustfritt stål og næringsmiddel-godkjent plast.


Sommerhonning - Kremet/Rørt

Vår Sommerhonning blir hentet fra nektar som biene henter langs Lågendalen, der finnes et mangfold av planter og trær som biene liker, og ikke minst Bringebær. Det er Villbringebær som er hovedkilden til biene, og det er det veldig mye av langs Lågen og i dalen oppover, derfor er vår honning så mild og fin i smaken. Den blir høstet mot slutten av juli, slynget skånsomt og rørt til den er kremet. At vår honning er kremet, betyr at den er rørt i et rom som holder 14 grader, til den krystalliseres og får en kremet og fin konsistens, så tappes den på glass. Beste lagring for denne typen honning er 12-14 grader, men skal den brukes så la den stå på benken eller i skapet. Denne honningen holder seg slik i mange år, den hender at den skiller seg litt hvis den står varmt for lenge, men ved lagring på rette temperatur holder den lenge.


Lynghonning - Kremet/Rørt

Vår Lynghonning er hentet fra nektar på Gautefall. Hver sensommer blir biene kjørt opp til Gautefall, hvor de får kose seg på lyngen. Det er masse Røsslyng på Gautefall og godt jordsmonn, så det blir veldig god lynghonning av denne nektaren. Den blir høstet mot slutten av august, slynget skånsomt og rørt til den er kremet, at vår honning er kremet, betyr at den er rørt i et rom som holder 14 grader, til den krystalliseres og får en kremet og fin konsistens, så tappes den på glass.Beste lagring for denne typen honning er 12-14 grader, men skal den brukes så la den stå på benken eller i skapet. Denne honningen holder seg slik i mange år, den hender at den skiller seg litt hvis den står varmt for lenge, men ved lagring på rette temperatur holder den lenge.


Lågendalsgull - Flytende Rå

Lågendalsgull er vår Eksklusive Råhonning som vi tapper fra både Sommer- og Lynghonning. Ordene "Eksklusiv" og "Råhonning" er ikke ord som en birøkter er så glad for å høre, men vi har valgt å bruke disse fordi vi ligger i et unikt område hvor vi har Lågen og dalen nedover med store villbringebærfelt, så den blir da litt eksklusiv, samt at Mattilsynet anser Norsk honning som eksklusiv. Når det gjelder "Råhonning" så er ikke det et begrep som brukes av så mange birøktere i Norge, og det er et stort diskusjonstema i bransjen. Ordet kommer fra utlandet, hvor det er mer vanlig å varme opp honningen, og noen pasteuriserer honningen, og da forsvinner store deler av enzymer og gode næringsstoffer i honningen, så da velger de som ikke gjør det å kalle honningen sin for Råhonning og kaldslynget, for å beskrive at den ikke er varmet opp eller tilsatt noe.Så vi velger derfor å kalle vår honning for Eksklusiv Råhonning, siden vi verken varmer opp eller tilsetter noe i vår flytende honning, den kommer rett fra kuben og slynges skånsomt, og tappes rett på Squeeze flaske eller glass. Når det gjelder holdbarhet på flytende honning i Norge, så er den veldig begrenset i forhold til f.eks Akasie-honning, som nesten aldri krystalliserer seg(blir tykk i form og sukret i smak), den norske er spiselig i mange år, men den kan krystallisere seg i alt fra noen uker til et år, og da er den ikke så appetittlig å spise, men man kan sette den i et vannbad på 40 grader(IKKE VARMERE), i noen minutter, så blir den flytende igjen. Og hvis man ønsker å kjøpe en stor mengde, så kan man fryse ned det man ikke bruker, da stopper krystalliseringsprosessen, så tar men den opp og tiner den i vannbad på maks 40 grader, så holder den en god stund.