• Betal med Vipps - Fast Fraktpris 79,-
Rask levering / Fri frakt over 999,-

Våre bier

- Bier og dronningen -

Våre bier kommer fra avlsmetoden Krainer, og er en rolig rase som lager masse god honning, og er lette og stelle.Biene som lever naturlig i Norge er ikke sosiale og lager ikke flerårige kolonier. De som ligner mest på bier (i Norge) er humler og veps. Disse lager kolonier og har arbeidsdeling, men det er bare reproduktive hunner som overvintrer for å starte nye kolonier på våren igjen. I Norge er honningbier innført som husdyr og finnes ikke vilt.Det er altfor kaldt om vinteren til at de greier å overleve på egenhånd uten hjelp fra oss mennesker. Med god kjennskap til bienes naturlige utviklingssyklus og biologi, kan vi høste honning, voks og propolis, samtidig som vi kan ha sunne og friske kolonier som kan overleve i flere år.Bier er høyst sannsynligvis utviklet fra veps. Det vil si at bienes forfedre var insektpredatorer (rovdyr). Skifte fra å spise andre insekter til å spise pollen har også oppstått innen gruppen veps, så en slik evolusjon er ganske sannsynlig. Det nye med biene er at de er spesialiserte til å spise pollen og nektar, med adferdsmessige og fysiske modifikasjoner som gjør dem særdeles effektive som pollinatorer.

Bier kan være solitære eller leve i ulike typer samfunn. De mest avanserte samfunnene er ekte sosiale (eusosiale) kolonier, som vi finner hos honningbier, humler og broddløse bier. Sosiale bier har arbeidsdeling. Hvis kolonien i tillegg består av en mor og hennes døtre kalles kolonien ekte sosial. Mor individet er en dronning, døtrene er arbeidere, begge har morfologiske tilpasninger til rollen de innehar. Det er langt flere arter solitære eller primitivt sosiale bier enn det er eusosiale. Våre honningbier er ekte sosiale og bor i samfunn som består av en dronning, flere arbeidere og i yngelsesongen hannbier (droner).

Buckfastbier

Den europeiske honningbien heter Apis mellifera på latin. Apis betyr bie, melli betyr honning og ferre betyr bærer – honning bærende bie. Det finnes flere underarter av Apis mellifera i Europa. I Norge er de vanligste underartene Apis mellifera mellifera (brunbie), Apis mellifera carnica (ofte kjent som krainer eller karnika i Norge) og Apis mellifera ligustica (italienere), pluss en blandingsrase som har både europeiske og afrikanske underarter i linjene sine, bedre kjent som Buckfast.​